Trude Basso under diskusjonen på Arendalsuka.

Beklager etter apekatt-uttalelse

Direktør for helsefag i Helse Midt-Norge, Trude Basso, fikk kraftig kritikk etter uttalelse under Arendalsuka. Nå legger hun seg langflat.

Publisert Sist oppdatert

Her kan du se diskusjonen der uttalelsen falt.

(Gå til 30 minutter ut i opptaket.) 

Under en diskusjon om KI i helsevesenet på Arendalsuka uttalte direktør for helsefag, forskning og utdanning i Helse Midt-Norge RHF, Trude Basso, at selv apekatter kan stå for inntegning av strålefelt rundt bryst. Dette har fått ansatte i Norsk Radiografforbunds sekretariat og stråleterapeuter ute i felten til å reagere kraftig.

For eksempel karakteriserer Håkon Hjemly, fagsjef i Norsk Radiografforbund og uttalelsen som provoserende:

– Jeg så dette på livestreameing og ble paff, jeg tenkte at dette er ikke bra, og jeg var irritert over at jeg ikke var der og kunne arrestere henne der og da.

– Ingen som var til stede, kommenterte det, men for min del tok det oppmerksomheten bort fra diskusjonens egentlige tema, jeg ble sittende og ergre meg, fortsetter Hjemly og legger til:

– Vi som fagfolk forstår at dette må ha vært en glipp, det er neppe noe hun faktisk mener, men kanskje andre ikke forstår det, derfor er det viktig at man reagerer. Det er for eksempel veldig uheldig hvis en sentral politiker skulle få den oppfatning at den delen av onkologer og stråleterapeuters jobb lett kan erstattes av KI.

Det er gjerne onkolog og noen ganger stråleterapeut som står for inntegning av strålefelt, og på bakgrunn av den lager stråleterapeut, fysiker og onkolog doseplan. Det er avgjørende at inntegningen stemmer, så den som står for den, må vite hva han eller hun gjør.

– Ignorant

Målvolum, som er det hun refererer til, er det vanligvis onkologer som gjør.

Aurora Baadsvik, stråleterapeut som til daglig jobber med doseplan ved Avdeling for kreftbehandling og medisinsk fysikk på Haukeland universitetssjukehus, er blant dem som reagerer på uttalelsen:

– Målvolum, som er det hun refererer til, er det vanligvis onkologer som gjør. Mens hos oss tegner stråleterapeuter inn risikoorgan. For begge deler bør man vite hva man gjør, sier Baadsvik og legger til:

– Når det er sagt, så er det sant at inntegning av bryst er en av de mindre komplekse oppgavene onkologen gjør. Men inntegningene deres er basert på mye mer en bare CT-bildet. Av den grunn tror jeg ikke det finnes en enkel fasit på hvordan man tegner inn målvolum. Onkologene og doseplanleggerne må ofte inngå kompromisser sammen, og mitt inntrykk fra doseplanlegging er at KI ikke tar like mye hensyn til at målvolumet ofte er i direkte konflikt med risikoorganene. 

Det er kritisk at doseplan forut for en tøff behandling som stråleterapi blir nøyaktig. Den minste feil vil kunne påføre pasienten skade, så det vil vi slett ikke ha en apekatt til å gjøre.

Baadsvik sier videre det godt kan hende at KI-inntegninger etter hvert blir så gode at man ikke trenger å ettergå dem i like stor grad som nå. 

– Men slik som jeg har forstått det, så tar det mye tid og arbeid å utvikle en pålitelig KI på dette området, og man må ha hodet med seg, også om man bruker KI på dette feltet. Bassos utsagn fremstår for meg som ignorant, og burde nok ikke blitt brukt som et argument i denne sammenhengen.

Forbundsleder Bent R. Mikalsen i Norsk Radiografforbund svarer på spørsmål om hva han tenker om at en person i Bassos stilling uttaler dette:

– Det er en flåsete og lettvint kommentar, som nok tyder på at hun tror at doseplan er enklere enn det er.

– Det er kritisk at doseplan forut for en tøff behandling som stråleterapi blir nøyaktig. Den minste feil vil kunne påføre pasienten skade, så det vil vi slett ikke ha en apekatt til å gjøre.

Beklager sterkt

– Det er litt læringskurve for meg, dette, sier Trude Basso til Hold Pusten.

Hun trådte inn i rollen som direktør for helsefag i Helse Midt-Norge første august i år, tidligere har hun vært overlege i ortopedi ved St. Olavs hospital, og politiker for Arbeiderpartiet i Trondheim, der hun blant annet har vært kommunalråd.

– Det var ikke meningen å henge ut noen, jeg kunne like gjerne sagt dette om ankelfrakturer, og det var absolutt ikke vondt ment, det stammer fra et sitat fra en onkolog som sa at det å tegne rundt bryst er noe av det enkleste de gjør, sier Basso og legger til:

– Men jeg skulle aldri ha sagt det og legger meg så langflat som det går. Beklager!

tone.rise@holdpusten.no

Powered by Labrador CMS