Foto: Sverre Jarild

Takk for tilliten!

Publisert Sist oppdatert

Forbundslederen fra Hold Pusten nummer 6 2024

Må Norge velge mellom satsing på helse og satsing på forsvar? Hva blir viktigst?

Norsk Radiografforbund arrangerte i november sitt 14. ordinære landsmøte. Stor takk til engasjerte delegater og gjester som bidro til at det ble et godt møte. Jeg vil også benytte anledningen i årets siste leder til å takke for fornyet tillit som forbundsleder for en stolt profesjon for tre nye år. Årene ruller fort av sted; det sies at tidsoppfatningen er relativt til hvor kjekt man har det, og dette er visstnok knyttet til økt dopaminproduksjon i hjernen.

Hva bringer de tre nye årene for våre medlemmer og for oss som profesjonsforbund?

Det vi mest sannsynlig vil merke tydelig i kommende treårsperiode, er mangel på tilgjengelig radiograf- og stråleterapeutkompetanse. Større trender treffer også oss og våre medlemmer. Det har vært snakket på inn- og utpust om fremtidens mangel på kompetanse, der helsesektoren har pekt seg ut som det feltet med størst behov i kommende år.

En urolig og uforutsigbar situasjon internasjonalt med en pågående krig i Europa betinger også økt satsing på forsvar og beredskap. Dette resulterte i et historisk bredt forsvarsforlik i Stortinget som tar sikte på å styrke forsvaret på alle felt i kommende år. Til det trenger også det norske forsvaret mange flere folk, samtidig som helsesektoren trenger det. Må Norge velge mellom satsing på helse og satsing på forsvar? Hva blir viktigst?

Her må vi si ja takk, begge deler. Men hvor får vi mennesker til å fylle disse tjenestene?

Jeg tror noe av løsningen er at helsesektoren og sykehusene må ses på som en hjørnesten i Norges beredskap. Vi kan ikke tenke enten eller, her må vi si ja takk, begge deler. Men hvor får vi mennesker til å fylle disse tjenestene?

Den 5. desember strandet forhandlingene om ny IA- avtale. Det er på det rene at avtalen ikke har fungert tilfredsstillende, og i perioden med IA-avtale har fraværet fra arbeidslivet økt, meningen var å få økt tilstedeværelse og få kontroll på sykefraværet i Norge. Etter 20 år med avtalen har Norge nå verdens høyeste sykefravær.

Unio, vår hovedorganisasjon som var vår part i IA-forhandlingene, var villig til å få til kompromisser i en ny og justert avtale som kunne sørget for mer tilstedeværelse i arbeidslivet.

Hvorfor trekkes dette frem?

Jo, jeg tror at i tillegg til at våre ordninger kanskje bidrar til verdens høyeste sykefravær, også bidrar til at mennesker over tid blir frakoblet arbeidslivet. Resultatet er at to av neste års statsministerkandidater, Støre og Solberg, kan si at det er om lag 500 000 mennesker utenfor arbeidslivet på ulike tiltak, og at mange av dem kan bidra i arbeidslivet. Det er perspektiver jeg er enig i. Ifølge Statistisk sentralbyrå er nå 10,6 % av befolkningen mellom 18 og 67 år uføretrygdene. Også her er Norge på verdenstoppen. Skal arbeidslinjen følges, må flere av de som har arbeidsevne ut i arbeidslivet. Her trenger vi samling i bånn.

Våren 2024 ble det uteksaminert 147 nye radiografer. Vi vet allerede nå at tallet for våren 2025 blir lavere enn det. Per nå ser det ikke ut for at utdanningstakten vil klare å følge opp behovet. Frafallet fra radiografstudiet er stort. Trenden er også generelt færre søkere til høyere utdanning.

Om vi ikke klarer å snu trenden, vil det bli et stort press på at tjenestene skal tas hånd om av personale med kortere utdanninger og med lavere kompetanse.

I våre naboland Danmark og Sverige ser vi en utvikling der grupper med kortere utdanningsløp nå gjør sin inntreden innen bildediagnostikk.

Dette er en utvikling vi ser konturene av i Norge også, og vi som profesjon må kunne forsvare vår kompetanse og plass i de ulike tjenestene radiografer og stråleterapeuter arbeider innen. Sammen må vi stå imot en slik utvikling.

Ledere og tillitsvalgte, og vi i Norsk Radiografforbund, er i et skjebnefellesskap som har en sammenfallende interesse i å snakke opp profesjonen og de tjenestene våre medlemmer arbeider innen.

Vi må stå sammen og snakke opp profesjonen som består av radiografer, stråleterapeuter, ledere, ansatte i et bredt spenn av tjenester innen bildediagnostikk – stråleterapi – nukleærmedisin – intervensjon – og IKT avdelinger med mer.

Vi må vise fram profesjonen fra dens beste side hvis vi skal beholde og rekruttere mennesker til våre felt. Det er et felles ansvar. 

bent.r.mikalsen@radiograf.no

 

 

Powered by Labrador CMS