KOMMENTAR
![Foto: Assalve/Istock](https://image.holdpusten.no/115326.webp?imageId=115326&x=0.00&y=7.24&cropw=100.00&croph=85.51&width=960&height=548&format=jpg)
Vårsol og vekst
Carls kommentar fra Hold Pusten nummer 1 2025
Det beste rådet til alle våre lokale tillitsvalgte og medlemmer som er involvert i de lokale forhandlingene, er å starte å tenke på lønnsoppgjøret så fort som mulig.
Hver årstid har sin egen stemning.
Delvis er det preget av ens egen kalender, hendelser som skal skje, dels er den preget av endringer i naturen rundt oss. For mitt vedkommende betyr våren at det er tid for lønnsoppgjør i like stor grad som det betyr at trekkfuglene vender hjemover.
I takt med sildrende bekker og fuglesang følger tarifftematikk. LO krever A, NHO svarer B. Unio forventer reallønnsøkning, sykehusene minner om svak sykehusøkonomi.
En slags velregissert symfoni hvor man kjenner grunnstrukturen, men venter spent på variasjonene.
Opptakten til årets lønnsoppgjør har vært preget av konflikt mellom arbeidslivets organisasjoner. LO har i etterkant av de strandede forhandlingene om en ny IA-avtale skutt i alle retninger, og er i skrivende stund i konflikt med alt og alle. Spesielt NHO har fått sitt pass påskrevet, mens de andre hovedsammenslutningene på arbeidstakersiden har fått unngjelde for ikke å akseptere LOs ultimatum for å ville sette seg ved forhandlingsbordet.
Som kjent øker ofte temperaturen i takt med at mulighetene for en løsning synker i det man går inn i en forhandling med et ultimatum.
Det er uendelig mye man kunne sagt om dette, men de fleste ser vel for seg en moderat reallønnsøkning.
Videre er situasjonen rundt norsk økonomi slik at inflasjonen er under kontroll, økonomene spår rentenedganger, men x-faktoren i dette bildet er at vi har en vedvarende svak krone. Det antas at norsk økonomi vil få en svært moderat vekst i årene som kommer, men krig, konflikt og uforutsigbare amerikanske presidenter gjør at det er mange usikkerhetsmomenter. Skulle Trump gjøre alvor av sine toll-trusler, er faren for en betydelig reduksjon i vestlig verdiskapning fremtredende, selv om SSB-økonomene med flere ser ut til å ta utgangspunkt i antakelser om at Trump neppe vil følge opp sine antydninger i så stor grad som han selv gir uttrykk for.
Økonomer er som kjent bedre på å forklare tidligere kriser enn forestående, så den som lever, får se.
Det er uendelig mye man kunne sagt om dette, men de fleste ser vel for seg en moderat reallønnsøkning. Teknisk beregningsutvalg vil i løpet av våren komme med sitt tallgrunnlag som legges til grunn for lønnsoppgjørene, og frontfagspartenes resultat vil som vanlig være retningsgivende.
Dette, og veldig mye mer, vil være med og definere rammen for årets lønnsoppgjør.
Siden vi forhandler hele lønnsmassen lokalt, vil hver enkelt virksomhet definere sitt utgangspunkt for sin ramme, og det er summen av prioriteringene som definerer rammen.
I landskapet rundt frontfagsrammen vil etter all sannsynlighet også våre rammer defineres, slik frontfagmodellen praktiseres. Den defineres først, og danner senere en retningsgivende norm for de etterfølgende oppgjørene. Vi er imidlertid klare på et langvarig Unio-standpunkt som har blitt bekreftet av flere offentlige utvalg:
Frontfagsnormen skal ikke praktiseres verken som et gulv eller som et tak. Den er ikke hugget i sten.
Det er noe man blir enige om over bordet. Siden vi forhandler hele lønnsmassen lokalt, vil hver enkelt virksomhet definere sitt utgangspunkt for sin ramme, og det er summen av prioriteringene som definerer rammen. Rammen er en konsekvens, en sluttsum, etter at prioriteringene er foretatt.
Summen av alle disse prioriteringene blir til slutt profilen på oppgjøret.
Som utgangspunkt blir det økonomi man forhandler om under årets forhandlinger, ikke øvrige bestemmelser i tariffavtalen. Dette er normen for såkalte mellomoppgjør, oddetallsoppgjør mellom hovedoppgjørene. Under slike åpnes det i utgangspunktet ikke for endringer av andre tekstlige forhold i tariffavtalen.
Det beste rådet til alle våre lokale tillitsvalgte og medlemmer som er involvert i de lokale forhandlingene, er å starte å tenke på lønnsoppgjøret så fort som mulig, om man ikke har hatt det i bakhodet en stund allerede.
Be arbeidsgiver om et tidlig formøte, så noen frø ved kaffemaskinen.
Innhent informasjon; les nyhetssaker, snakk med hverandre, snakk med arbeidsgiver og så videre. Ingen liker overraskelser, så jo tidligere man kan skape et godt fundament for forhandlingene, jo bedre. Be arbeidsgiver om et tidlig formøte, så noen frø ved kaffemaskinen. Kan man lære noe av fjorårets hovedoppgjør? Har man noen sentrale prioriteringer man ser for seg å gå inn for under neste års hovedoppgjør, kan man gjøre noe i dette oppgjøret for å forberede seg?
Våren er ikke alltid oversiktlig og forutsigbar, men den er stort sett ganske vakker. Nyt tiden vi har foran oss, vi har gode kort på hånden.
carl.christian@radiograf.no